Králikárne? Aj tie majú svoj charakter!

Určite poznáte ten vtip, keď sa jeden pýta druhého, prečo existovala v minulosti železná opona? Odpoveď je jednoduchá. Keď mocný a silný Západ videl, akú hrôzu sme dokázali postaviť v Petržalke, radšej to zavreli, lebo s tým nechceli mať nič spoločné. Trpko horká príchuť našej histórie sa objavuje najmä pri určitých pohľadoch v Bratislave. Viedeň takisto disponuje panelákmi a bytmi, ktoré pripomínajú našu Petržalku, ale nikto na to nepoukazuje.

Petržalka či Dlhé Diely ... poschodí osem až dvanásť, dva výťahy, nespočetne veľa ľudí a otrasná anonymita. S tým sa stretne každý, kto sa chystá kúpiť si byt v paneláku. Pri výlete na Bratislavský hrad je vždy zaujímavý pohľad na mesto, no cudzincov a cezpoľných fascinuje najmä výhľad na Petržalku. Tam by som nemohol bývať, pomyslí si nejeden.

A čo tak to skúsiť? Aj panelákové byty majú svoje čaro a preč sú tie časy, keď sme všetci mali umakartové jadrá, modré kachličky v kúpeľni či oranžovú kuchynskú linku a lampu s tienidlom či dokonca kvetinovú stenu. Možnosti sú neobmedzené. Panelákové byty dokážu byť takisto tiché ako domy. Vďaka možnostiam, ktoré máme, sa môže dokonca panelákový byt premeniť na kúsok Talianska, Grécka či Španielska. Náš dom, náš hrad. Ako si ho urobíme, taký bude. Rohová vaňa, dizajnové svietidlá, vyvýšené spanie pod stropom – kto povedal, že toto nie je možné v panelovom dome s viacerými bytmi?

Mnohí argumentujú, že v panelákoch nie sú odkladacie priestory, veľa ľudí sa nedokáže dohodnúť na jednom riešení – či už farby domu, výberu správcu alebo upratovacích služieb. Parkovanie je úbohé, kúrenie je na rozhodnutí iných, krb by takisto potešil a záhradka? Ale kde! Dobrá správa pre všetkých, ktorí tomu doteraz neveria. Mnoho novostavieb ponúka vlastné kúrenie, možnosť krbu (aj keď nie toho s komínom) a záhradka? Takisto možná na prízemí alebo v rámci spoločného dvora. Verili by ste, že toto všetko je možné  aj v „králikárni“?

podeľ sa