Dom v Bratislave – analýza dostupnosti

Bratislava je z hľadiska realitného trhu najdrahším regiónom Slovenska, ak uvažujeme o vlastnom bývaní. Ľudia v našom hlavnom meste síce zarobia najviac, ale aj najviac zaplatia, ak si chcú zaobstarať nové bývanie. Preto je viac než prirodzené, že sa poriadne poobzerajú po realitnom trhu, mnohí si radšej počkajú a ďalší si položia otázku – chcem dom alebo byt? V Bratislave alebo radšej v širšom okolí s dobrou dostupnosťou a možno aj za nižšiu cenu?

V minulosti sme postrehli viacero kampaní, ktoré sľubovali dom za cenu bytu. A mali aj pravdu. Za cenu 3-izbového bytu v Bratislave ste mohli kúpiť 4-izbový domček aj so záhradkou v satelitných mestečkách pri Bratislave. Preferované boli lokality najmä Miloslavov, Dunajská Lužná, Kvetoslavov či Senec. V poslednom čase tento trend trochu utíchol a dokonca sa aj niektorí obyvatelia satelitných mestečiek rozhodli vrátiť späť do Bratislavy, čo zvyšuje ponuku dostupných možností pre kupujúcich na realitnom trhu. Aktuálne sú veľmi obľúbené severné lokality Stupava, Marianka, Borinka, čo spôsobilo, že nie je až tak problematické nájsť niečo v južných lokalitách – pekný domček so záhradkou a dokonca aj s pozemkom. Pred kúpou si ale treba zvážiť dobre napríklad dennodenné dochádzanie za prácou, deti do školy, krúžky, nákupy a podobne.

Zatiaľ čo byt vám ponúka dobrú dopravnú dostupnosť, širokú občiansku vybavenosť, jednoduchú a nenáročnú údržbu, pomerne ľahkú možnosť ďalšieho prenájmu, takisto ponúka aj menší životný priestor a otáznik v podobe susedov. Dom poskytuje súkromie, pokoj, väčší životný priestor a menšiu pravdepodobnosť nezhôd so susedom, ale aj vyžaduje väčšiu starostlivosť.

Nech sa už rozhodujete medzi domom či bytom, nikdy nie je na škodu si prebrať jednotlivé možnosti aj s profesionálmi. Tí najlepšie vedia odhaliť skryté nástrahy a upozorniť vás, na čo si dať pozor. Pomôžeme vám?

podeľ sa