Novostavba vs. bytovka

Dilema, ktorú častokrát riešime. Nové alebo staré? Aké sú výhody a naopak, nevýhody bývania v starom panelovom dome alebo radšej si priplatím za novostavbu, kde mám všetko podľa seba a v modernom štandarde? Kúpa bytu či domu nie je lacná záležitosť a je to častokrát záväzok na celý život, zvyčajne na tých 30 rokov, takže zhruba celý produktívny vek.

Nové a staré zvádza boj už odnepamäti. Nová sukňa alebo tá stará obľúbená? Zodraté topánky alebo nové z najnovšej kolekcie? Podobne ako pri bežných tovaroch sa tejto úvahe nevyhneme ani pri kúpe realít. Najlepšie je zamerať sa na pozitíva aj negatíva jednotlivých alternatív. Spíšte si ich a potom porovnajte. Ak sa spýtate priateľov, nedočkáte sa jednoznačnej odpovede, predsa len každý z nás má radšej niečo iné. Skúste sa spýtať profesionálov. Tí vám fundovane odpovedia na všetky otázky a hlavne, úprimne. Ide im o to, aby ste získali svoje vysnené bývanie a spomínali na nich v dobrom, prípadne šírili pozitívnu skúsenosť ďalej. Zaujíma vás porovnanie kvality? Ceny? Štandardu? Sú tu pre vás a mnohí majú dlhoročné skúsenosti, takže vás dokonale nasmerujú, ak si nie ste istý, či novostavba alebo už „osvedčené“ bývanie.

Mnohí stále vnímame panelové domy či bytovky ako symbol socializmu, kultúry a zriadenia, ktoré nám vládlo roky a mnohí máme na to negatívne spomienky. Sme naklonení vnímať viac nedostatky ako pozitíva, ktoré tieto byty majú. Jednou z výhod je však aj to, že byt je už „zabývaný“. Prvého a možno aj druhého majiteľa má za sebou a tým pádom chyby, ktoré by sa mohli objaviť pri novostavbách ako plesne, zatekanie či netesniace okná, sú už pravdepodobne odstránené.

Nedajte na rady iných, ale na svoje pocity. Ak cítite, že práve ten byt v dome z roku 1977 je ten pravý, lebo ste sa tam cítili ako doma už na prvej obhliadke, choďte do toho. Prípadne sa spoľahnite na tých, ktorí sa porovnávaním nového a starého zaoberajú už roky a sú profesionálmi, určite vám poradia, ktorá voľba domova bude pre vás tá pravá.

podeľ sa