Štúdio vs. moderný apartmán v Bratislave

V minulosti bol výber bývania pomerne jednoduchý. Existovali byty, byty, byty a zasa len byty. S príchodom nových developerov sa takisto objavili nové formy bývania – lofty, štúdiá, moderné apartmány. Ide o nové formy bývania alebo je to len klasický byt upravený tak, aby lepšie vyzeral?

Štúdio – tento pojem k nám prišiel z Veľkej Británie a označuje sa ním tzv. „staromládenecký” byt. Zvyčajne pozostáva z jednej izby, ktorá slúži ako obývacia izba, spálňa, jedáleň – všetko v jednom. Kuchynský kút je alebo v centrálnej izbe alebo v maličkej samostatnej izbičke, kúpeľňa je malá. Štúdiá ako spôsob bývania sú dobre známe po celom svete a využíva ich veľa ľudí, ktorí si takto môžu dovoliť svoje prvé ozajstné bývanie. Rozlohou sú štúdiá zhruba medzi 45-50 m2. Štúdiá sa v ponuke realitných kancelárií nevyskytujú veľmi často, oveľa častejšie sa stretneme s jednoizbovým bytom či garsónkou.

Pomenovanie apartmán už dávno neslúži iba pre dovolenkárov. Slovo apartmán označuje v americkej angličtine byt. Pôvodne sa ponúkali na realitnom trhu pre potreby firiem, ale postupne sa začali podobať na byty. Služby v apartmánových domoch sa viac podobajú službám v hoteloch.     

Príkladom apartmánového domu je v Bratislave napríklad komplex Vienna Gate pri Železničnej stanici Petržalka, kde si obyvatelia nemusia robiť starosti s bezpečnosťou – dozerá na ňu 24-hodinová recepcia, či takisto majú zabudované samohasiace zariadenia, tzv. sprinklery, čo nie je bežný štandard pri bytoch. Disponuje 176 apartmánmi. Takisto Apartmánový dom Žilinská ponúka moderné apartmány v širšom centre mesta.

Rozhodovanie byt či apartmán na trvalé bývanie stále nie je štandardnou otázkou pri rozhodovaní, nakoľko ponuka apartmánov je oveľa nižšia v porovnaní s bytmi, apartmány v bytových domoch na trvalé bývanie tvoria veľmi nízke percento.

Ak si nie ste istý, čo je pre vás vhodnejšie a či by ste dokázali žiť v apartmáne, skúste si ho obhliadnuť. Prípadne sa spýtajte tých, ktorí sa v tom vyznajú – profesionálov na realitnom trhu a my vám ochotne radi poradíme a vysvetlíme.

podeľ sa