Čaro vysokých stropov

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa tak dobre cítite v tom či onom byte? Atmosféra je super, ľudia sú skvelí, ale je tam niečo inak. Niečo, čo neviete opísať, ale je to tam. Nabudúce skúste zdvihnúť hlavu a pozrieť sa na strop. Nie, nezbláznili sme sa.

Architektonické dispozície majú skutočne vplyv na ľudí a ich uvažovanie. Optimálna výška stropu sa pohybuje okolo 2,60 m, americký štandard je na porovnanie iba 2,44 m. Psychológovia sa zamerali takisto na to, ako vplývajú byty či domy s vysokými stropmi na ľudí. Výsledkom prieskumu bolo, že otvorenejšie priestory s vysokými stropmi v ľuďoch umocňujú pocit slobody, uvoľňujú myslenie, kreativitu, vyvolávajú túžbu priestor preskúmať a stimulujú zmysly. Táto kombinácia na nás pôsobí ako životabudič a podporuje celkové pozitívne naladenie. Nadpriemerná výška stropu podporuje kreatívne a abstraktné uvažovanie, preto sú častokrát ateliéry maliarov či architektov obrovské a svetlé s nekonečnými stropmi.

Najznámejšou mestskou štvrťou s vysokými stropmi je práve bratislavské Staré Mesto. Krásne secesné priestory z 19. storočia sa nepredávajú ľahko, ceny sú častokrát tak astronomicky vysoké, že sa pokocháme inzerátom a ideme hľadať ďalej, niečo prístupnejšie. Prípadne sa tieto byty dedia a nikdy sa nedostanú do predaja, predsa len, ide o niečo špeciálne, tradičné, historické.

Je dokázané, že ak človek ide na obhliadku bytov či domov s vyššími a nižšími stropmi, automaticky siahne po priestoroch s vyššími stropmi, hoci sa častokrát stáva, že práve kvôli vyšším stropom zaplatí viac – účet za vykurovanie bude podstatne iný v domoch s vysokými stropmi ako v domoch s nižšími stropmi. Tak sa to teda aspoň traduje.

Developeri sa takisto inšpirovali týmto obľúbeným prvkom a hlavne pri novostavbách sa často stretávame s vyššími stropmi ako je celoslovenský priemer. Adekvátne k vyšším stropom sú prispôsobené aj možnosti vykurovania a podobne, takže vysoký strop pre vás už nemusí predstavovať doživotnú investíciu a máte na výber z mnohých ekologických i finančne zaujímavých projektov.

podeľ sa