Budovy a ich využitie

Už dávno neplatí, že v domoch sa len býva, prespáva a prípadne skrýva pred dažďom. Dom je niečo, čo má hodnotu a dušu. Mestá tvoria budovy, budovy tvoria ľudia a práve tí rozhodujú o tom, na čo sa tá ktorá budova využije. Paneláky a domy by mali byť na spanie, továrne na výrobu áut alebo pneumatík, reštaurácia na poskytnutie chutného jedla, divadlá na kultúrny zážitok a plavárne na osvieženie mysle a tela.

Ale čo ak by sme to trochu premiešali a z domu by sa stalo divadlo? Presne tento nápad mal aj herec Maroš Kramár, ktorý svoj staromestský podkrovný byt zmenil na divadlo. Dom je dokonca kultúrnou pamiatkou, a tak môžete prepojiť kultúru s históriou. Maroš bol tak odvážny, že si dokonca v strede obývačky, ktorá je zároveň aj javiskom, vybudoval dvanásť metrov vysokú vežu, ktorá dala celému divadlu názov. Dvakrát do mesiaca je možné toto divadlo navštíviť a pochváliť sa priateľom, že ste boli u Maroša Kramára doma.

Podobný nápad mal aj mladý muž menom Andrej, ktorý si z vlastného domova urobil verejnú galériu. Fakt, verejnú. Aj pre nás, aj pre vás. Stačí len zazvoniť v uličke pod Michalskou bránou a ak je Andrej doma, ukáže vám ochotne svoju obývačku. A v nej diela, ktoré práve vystavuje, nakoľko je obdivovateľom moderného umenia. V Západnej Európe takto fungujú galérie bežne, Andrej čerpá pravidelne inšpiráciu z Berlína.

Ani školy nezaostávajú. Pamätáte si pôvodnú chemickú priemyslovku na Račianskej? Po dlhých rokoch chátrania, pre nezáujem študentov stať sa chemikmi, našla nové využitie. Školské triedy sa plnia nadšencami coworkingu, mamičkami s deťmi, ktoré navštevujú divadielka, prednášky, cvičenie. Koncerty, párty, krsty albumov, ale aj prednášky s odborníkmi, ktorí poznajú Bratislavu ako svoje topánky a vždy prinesú niečo nové, neopozerané.

Ak by ste mali tú možnosť aj vy, čo by ste urobili zo svojho bytu či domu? Možnosti sú predsa neobmedzené...

podeľ sa