Dvory a záhrady v Bratislave

Keď sa povie Bratislava, čo sa vám vybaví? Hlavné mesto Slovenskej republiky? Alebo Bratislavský hrad? Alebo tvrdý špecifický bratislavský dialekt, vďaka ktorému viete spoznať „Blaváka“ na kilometre ďaleko? Ak by ste mali pomenovať 10 vecí, ktoré vám napadnú pri názve Bratislava, na ktorom mieste by sa vyskytla zeleň alebo slovo dvor či záhrada? Boli by tieto slová vôbec vo vašej top 10?

Bratislava v minulosti bola známa tým, že v nej existovali dvory – miesta za bránou, s lavičkami a stromami, kde sa dalo posedieť alebo hrať na naháňačku a nehrozilo, že vás zrazí auto. Svoje miesto tam mali aj tradičné socialistické stojany na prášenie kobercov. Dvory boli miestom, kde prebiehala družná komunikácia o všetkých možných aj nemožných strastiach a radostiach života. Postupne, ako sa Bratislava menila, ľudia sa prestali zaujímať o to, kto býva vedľa nich a namiesto dvorov trávili čas doma alebo v práci. Trend sa však mení. Veľmi populárne sú aktuálne súkromné dvory – dvory patriace súborom domov, ktoré sú oplotené, prístupné len majiteľom na čip, poskytujú miesto na oddych a prehodenie pár slov so susedmi. Mnoho dvorov s mladými rodinami využíva tento priestor na umiestnenie hracích prvkov ako drevené domčeky alebo trampolíny a podľa reakcií obyvateľov je tento meniaci sa trend veľmi obľúbený.

Záhrada je miestom, kam sa chodí oddychovať. Aktívne, pasívne, ako len chcete. Môžete mať krásnu záhradu s pokosenou trávičkou, zavlažovacím systémom, kde si ráno vychutnáte svoju prvú kávičku alebo sa budete radšej tešiť zo záhradky, kde vám rozvoniava čerstvá bazalka či kôpor. Také vlastné paradajky takisto nie sú na zahodenie.

Developeri sa postupne prispôsobujú požiadavkám kupujúcich, predsa len – budú tam bývať oni, tak si diktujú. Hlavne okrajové časti Bratislavy poskytujú možnosť kúpiť dom či byt so záhradkou a mať tak upokojujúcu zelenú farbu na dennom poriadku. Kto by netúžil ráno v lete otvoriť balkónové dvere a len tak vykročiť do orosenej trávy? A jednoducho zabudnúť že ste v hlavnom meste, že ste v Bratislave ...

podeľ sa